TCO d.h.

 

 

 

2016 Jaar Feest Vergadering

 
   
  Verslag: Cees Kruijer
Foto's: Cees Kruijer
 
 
 

In het rustiek dorpje Tuitjenhorn vond dit jaar op 22 januari de jaarlijkse jaar feest vergadering van Trial Club Obdam plaats.
Hierbij worden de zaken die het afgelopen jaar gepasseerd zijn nog eens belicht en de kampioenen gehuldigd.

`

De tent was op tijd gevuld en door de vele toestroom van de leden moesten er nog extra zitplaatsen worden aan geschoven.
De vaste bestuurstafel had dit jaar een andere bestemming gekregen en in allerijl moest de uitbater nog op zoek naar een een vervangende tafel. Deze werd buiten gevonden voor op het terras. Deze was zo verzadigd van water dat het de gehele avond zachtjes geregend heeft onder de nieuwe bestuurstafel.

De voorzitter kon op tijd beginnen en na een korte inleiding vlogen we door de agendapunten.
Het ging zo snel dat de rapportage van de kascommissie bijna gemist werd.
De penningmeester kon melden dat het financiële jaar goed was afgesloten en nadat de dopjes van de flesjes verwijderd waren, onmiddellijk de goedkeuring van kascommissie hadden gekregen

Terreinbaas Frank Muntjewerf meldde dat zijn bedrijf zich aan het voorbereiden is op uitbreiding en dat het wel eens het laatste seizoen van de Muntjeberg kan worden.

Met een grote bos bloemen bedankte de voorzitter Frank voor het beschikbaar stellen van zijn terrein en het gebruik van zijn machines.


Nico nam afscheid van het bestuur en kreeg uit de handen van de voorzitter een beker overhandigd als herinnering aan zijn jaren lange bijdrage als bestuurslid van TCO samen met een grote bos bloemen.

Unaniem werd de voorgedragen nieuwe secretaris Bram Hamou aangenomen als nieuw bestuurslid. Als club zijn we heel blij met deze vernieuwing en verjonging.

 

Een kleine hobbel in deze snelle voorgang dreigde nog toen de afscheidnemende secretaris Nico "gedwongen" werd een jaarverslag van 4 kantjes voor te dragen.
Gelukkig greep het publiek in middels een daverend applaus toen Nico even pauzeerde om een blaadje om te slaan.
Nico greep zijn kans een snelde naar de laatste alinea.
Een kopie van het jaarverslag, gemaakt door voorzitter Frans, is onder dit verslag bij gevoegd en kunt u op uw gemak nog eens door lezen.

 

 

 

 

 

 

Ook twee andere mensen werden naar voren gehaald vanwege hun betrokkenheid bij de trial met name Sjaak Vlaar en René Regenmortel. Ook zij kregen een beker en ruiker aangeboden uit handen van de voorzitter.
Alle aanwezigen zoals controleurs, trainers en puntentelers werden bedankt voor hun inspanningen door middel van een ruikertje.

 

 

 

Met algemene stemmen werden twee oud leden in de adelstand verheven wegens buiten gewone inspanning en zeer lange verbondenheid bij de club in het verleden: Piet en Coby van de Gragt voor de Nachttrial en Bert en Marijke ten Haaf voor hun jaren lange inzet als puntenteller en organisator buitenlandse van trial evenementen en alles wat ze nog meer hebben bij gedragen ter verhoging van de feestvreugd bij trial evenementen.

Omdat het een druk programma was, werd er weer snel door geschakeld naar de kampioenshuldiging.
Doordat er aangeven was aan de kampioenen dat ze mogelijk genomineerd waren voor een beker waren op een paar uitzonderingen na alle kampioenen aanwezig.

Bestuurslid Aris had alle punten van de deelnemers gewogen en gemiddeld, daarna nog even goed geschud en via een eerlijke trekking de winnaars bepaald.
In de jeugd was het nieuwkomer Hessel Zwaan die de eerst plaats mocht opeisen.
Bij de junioren was het Knol junior "Rob" die net de eerste plaats voor aanstormend talent Tom Schaap wist weg te pikken.
In de rode klasse bij de senioren werd de voorzitter nog tweede, maar omdat hij buiten mededingen mee deed werd Dirk Warmerdam tweede en kampioen werd Alex de Rooij die met kop en schouders boven de rest uitsteeg.
A
lex mag door naar geel de expert klasse.

Bij de gele klasse was het wederom spannend. Ondanks dat Aris de punten 10 keer had na geteld moest hij uiteindelijk concluderen dat de jonge generatie hem had in gehaald. Een kleine kanttekening van de redactie hierbij: Aris had een wedstrijd minder om bij te tellen als winnaar Victor.

 

 

 

 

 

Hierna werd een kleine pauze ingelast en werd de presentatie van Dakar Jeroen van Daele klaar gezet.
Jeroen vertelde enthousiast over zijn ervaringen de Dakar van 2015.
Hij had hier al 20 jaar van gedroomd en had ook al met vele rallys mee gedaan.

Om mee te mogen doen moet je behalve een flink som geld storten, ook nog je zelf kwalificeren om voor deelname.

Omdat hij zelf geen sleutelaar is, heeft hij zich ook met een team ingeschreven die hem ondersteunde met onder andere het onderhoud aan de motor.
Dit was ook hard nodig want tijdens de etappe op het zoutmeer werd zijn versnellingsbak geruïneerd en moest deze vervangen worden door een motorblok wissel.
Moet je dat als rijder zelf doen, dan gaat dat echt niet meer lukken. Je komt al dodelijk vermoeit aan in het kamp en dan heb je die paar uurtjes rust tot de volgend dag tot 4 uur 's morgens hard nodig.
Hij liet een foto zien wat je als coureur allemaal mee moet nemen.

 


Op een van de foto's was een strijkijzer te zien.
Hij attendeert ons erop dat een strijkijzer onontbeerlijk is wil je met een scherp vouw in de enduro broek aan de start te verschijnen.

Smakelijk vertelde hij over de doelstelling die elke dag gesteld werden, zoals de rust dag halen, niet opgeven en met alleen een derde versnelling beschikbaar door blijven vechten, maar ook over de ontberingen in het bivak tijdens de korte slaapjes met buren die net besluiten alle voorhamers en slijpschijven te gaan gebruiken direct naast je tentje.

Ook is het een goed therapie voor mensen die nog kilo's kwijt willen. Hij was er negen kwijt in twee weken.

 

 

Hij had allerlei attributen mee genomen die hij gebruik had bij zijn Zuid Amerikaanse avontuur, waaronder ook zijn Dakar motor die door de jeugd besprongen werd als hongerige vlooien een kat bespringen.

 

Ook het voedsel om te overleven in de woestijn was mee gebracht.
Hij had wat koeken meegenomen die het publiek  mocht proberen.
De tandarts moet daarna wel al je tanden opnieuw vast metselen, zo taaien en hard was dat "brood".
Jeroen zelf heeft op stroopwafels overleeft.
Er werden vele vragen gesteld zoals over hoe het mogelijk is dat er mensen door uitdroging overleden zijn en wat het allemaal kost.
De presentatie werd zeer goed ontvangen.

Hierna werden verwoede pogingen ondernomen door de jeugd om zijn Dakar machine tot leven te trappen.
Buiten een paar hoestbuien lukte het jammer genoeg niet om de machine aan de gang te krijgen.

 

 

 


Daarna was er nog tijd om even gezellig na te keuvelen met een hapje en een drankje.

Klik hier voor de competitie uitslag 2015

 

 

 
 

 

Verslag seizoen 2015 Door Frans Kalverboer

 

Kan iedereen mij een beetje verstaan? ……..Oké’     (is het stil?)

Begin van het jaar was het ons al geheel duidelijk geworden door alle regen, wij moeten eerst de delta werken gaan bestuderen of het weer weten aan te passen, want natter zoals het terrein er nu bij lag kon eigenlijk zowat niet.

Spontaan had Frank aangeboden om het probleem in de basis maar aan te pakken en zo geschiede, kraan erbij Frank achter de stuurknuppels en hopla de gehele berg welke tegen het bos was geplaatst binnen mum van tijd afgegraven en verder verplaatst.
En dat allemaal om het ons naar de zin te maken, toppie Frank.
Ook met de inzet van Mark te Meij met als toezichthouder terreinbaas Frank werd het delta werk en de slotgracht compleet gegraven om het water beter de baas te kunnen.
Samen met andere vrijwilligers is het terrein opnieuw ingericht en zijn er weer nieuwe extra uitdagingen om ons op suf te trainen.
Zo hebben wij weer een hele mooie trial baan met nieuwe obstakels.
En ik mag wel zeggen, dat is niks te veel gezegd……...
 

Eindelijk was het dan zover.
Na maanden van wachten werd dan eindelijk de eerste clubwedstrijd en uitdaging van het jaar 2015 aangegaan.
Mede onder gunstige weer omstandigheden met een waterig zonnetje en de verrassing van een feestje Borst, waren er ook een aantal die zo ongeveer een rijverbod gekregen hadden of was het de conditie, of de inrichting van het terrein in ieder geval leverde het ruim voldoende controleurs op.
Voor de meesten was er een ook een kleur verschuiving in de klasse gekomen door eerder behaalde resultaten uit het vorige jaar.

Deze wedstrijd sloot ook mede daarom zeer verrassend af nadat alle kaarten bij Bas Zeinstra waren ingeleverd en de punten geteld.
Hier en daar waren wel wat verrassende verschuivingen in plaats gevonden, waarbij er met name in onze top klasse geel een bijna vanzelf sprekende top uitslag een wending had gekregen.
Dit is toch wel iets om even bij stil te staan……………, we gaan hier verder geen namen bij noemen, maar toch………

NKJ Apeldoorn:

Tussendoor werd er door onze jeugdigen van TCO met een groot aantal aan deelgenomen aan de eerste NKJ te Apeldoorn
Volgens navraag was dat een geslaagde dag met mooi weer en waarbij zeer veel prijzen naar Noord-Holland gingen.

TCO wedstrijd:

10 mei Moederdag , weer een TCO uitdaging om een bos bloemen te winnen, maar nu extra door de bekende dag om wellicht moeder mee te verrassen.
De baan lag er fantastisch bij. Mede door de laatste aanpassingen is het eigenlijk niet echt moeilijk meer om leuke uitdagingen voor onze trialpiloten te bouwen.
Voor de Non-stop controle waren we weer blij verrast met nieuwe gezichten Bas Pronk en Ellen Rottier en haar rots vaste trial controle.
De uitslagen waren door het snel invullen in de computer niet helemaal juist, met name in de blauwe klasse waren er een paar foutjes ingeslopen.
Na controle achteraf was niet Puck Kruijer tweede geworden maar Niek Schaap.
Zoals al eerder geschreven in onze top klasse geel wist de winnaar van de vorig keer nu ook weer te winnen.
Weliswaar met een beetje mazzel wist hij de overwinning op te eisen.
Volgens insiders durfde regerend TCO kampioen in onze gele klasse, na zijn nederlaag van vorig keer niet meer te komen en boekt als excuus vakanties om onder de wedstrijden legitiem uit te kunnen komen.
Samenvattend een prachtige dag met een mooie wedstrijd waar alle deelnemers van genoten hebben.

 

TCO wedstrijd/NKJ:

Wedstrijd Texel, dit jaar was de combinatie gezocht met de clubtrial als gebruikelijk op de zaterdag en op zondag dan een toevoeging van het ONK jeugd.
Dit alles om meer mensen bij elkaar te brengen en de Teso te sponsoren.
Of was het nou net andersom?........., zeker was wel er waren zo meer deelnemers, er was meer roering op het eiland en meer handen beschikbaar om beide krachtmetingen mooi in te vullen.
Bij onze Texelse trial vrienden is het eigenlijk ook niet moeilijk om een aantal mooie Non-stops te kunnen bouwen.
Grappig dat tijdens de wedstrijd vaak bleek even onze top klasse geel buiten beschouwing gelaten, dat er tijdens het bouwen altijd anders gekeken wordt naar obstakels als dat je zelf op de motor staat.
Dit resulteerde dat het niveau voor een ieder zijn uitdaging heeft geboden en een mooie beproeving was voor de uitzetploeg die zijn taak dan voor de ONK jeugd in perfectie kon vervullen.
De uitslag gaf een opvallende overwinning voor een lokale held in de Rode klasse, volgens sommige heeft hij het voordeel van en thuis wedstrijd.
Onze regerend TCO Trial Master Aris wist dit maal zijn jeugdige opponent in Geel weer even op zijn plaats te zetten en aan te geven dat de strijd nog lang niet gestreden is. 
Vervolgens was de avond en het aansluitende diner met een record aantal mee-eters voortreffelijk en buiten gewoon met de mensen uit Texel en een avond waarbij de sfeer optimaal was en waarbij de uren gemakkelijk ongemerkt voorbij gingen.
Op naar de NK jeugd, waar we ons vooraf nog een beetje zorgen maakte om deelnemers en controleurs, bleek op de dag zelf totaal overbodig. Er hadden velen triallers uit alle hoeken van Nederland, de moeite genomen om af te reizen naar het zeer gastvrije Texel.

De omstandigheden waren super; mooi weer, veel deelnemers, voldoende controleurs / knippers / begeleiders en andere ondersteuning.
Kortom een ZEER geslaagd weekend en wat ons betreft zeker weer voor herhaling vatbaar.
We mogen er trots op zijn dat we op deze manier onszelf weer op de kaart hebben gezet.

 

TCO vakantie Bilstain:

De Jaarlijkse TCO trial vakantie vond dit jaar zoals gepland voor de meesten in week 33 plaats.
Wederom zoals al vele tientallen jaren was de uittocht weer naar het mooie Bilstain in België.
Deze brommer vakanties in ons Bilstain, waar het bos nog eindeloos lijkt, waar hier en daar onverwacht wat touwen of staalkabels de weg versperren, waar nog veel terrein onbegaanbaar is en uitdaging op allerlei manieren nader onderzocht of uitgetest moeten worden.

Dat geld niet alleen voor “brommeren”.
Het waren warme uitzonderlijke mooie dagen met dito kampvuur, bijna een beetje te warm.
Waar de avonden zich kenmerkte door een aangename temperatuur en in combinatie met het vuur was het plezierig zitten, terwijl het vocht verlies van de afgelopen dag ook weer op pijl kon worden gebracht.
Werden we dit jaar extra werd verwent met een Huse EK, een mooie attractie erbij om naar de EK piloten de kunst af te kijken.  
Zonder hier verder uitgebreid op in te gaan…………………..

Het was weer bar gezellig geweest.

 De TCO nachttrial:

Wat ooit begon met een idee, was uitgeroeid tot een landelijke bekendheid, alleen na dertig jaar trial de Nuit in Hensbroek was helaas toch de laatste keer op onze TCO agenda komen te staan.
Onze bekende nachttrial voor de laatste keer, dat moest wel extra aandacht hebben, nou ik kan wel verklappen dat is gelukt. Het heeft zichzelf overtroffen in alles, de inspanningen, groots van opzet, een record aantal deelnemers en iedereen vooraf een beker mee naar huis was een goede start.
Dit jaar werden onder gunstige omstandigheden de voorbereidingen getroffen voor de laatste rondes door de polder en de landerijen. De bruggen weer op zijn plek de Non-stops weer op de vertrouwde plaatsen bij de landeigenaren, boeren erven en bij van der Gragt.

De voorbereidingen gingen als een geoliede machine.
Tijdens de wedstrijd was bij mij de gedachte van de laatste keer niet echt verdwenen en werd het genot om zo vrij in de weilanden te kunnen rijden met een snorrende motor onder je bijna intenser. De weersomstandigheden waren uitstekend te noemen, dit is wel eens anders geweest bedacht ik me.
Aan het eind van de avond tegen twaalven waren de laatste deelnemers net op tijd binnen.
Wellicht had dit iets te maken met het grote aantal deelnemers.
Dit jaar waren er geen uitstapjes gemaakt in het water, vermoedelijk door het uitzonderlijke goede warme weer tijdens de Nachttrial.

Normaal slaat de avond dauw toe en wordt alles glad en extra spannend.
Wat de Nachttrial buiten het in donker rijden ook heel speciaal heeft gemaakt.
Bas Zeinstra en Marijke ten Haaf verzorgden de inschrijvingen waar zij met deze deelname hun handen aan vol hadden.
Voor de prijsuitreiking werden Piet en Cobi van der Gragt en de vrienden van de Nachttrial nog even apart in het avondlicht gezet en bedankt voor hun al hun inzet.

Natuurlijk niet te vergeten onze vele controleurs die in weer en wind onze acrobatische stunten hebben bijgestaan.
De avond erna werd nog lang nagepraat over alle belevenissen.

Daarna moest voor het laatst de handen uit de mouwen worden gestoken, voor het ophalen en opruimen van de spullen. Met dank aan velen was dit ook snel gelukt en aan kant.
Zo rest mij om aan te geven dat de laatste nachttrial geen weerklank of ongelukken kende, maar een goed gevoel, mede omdat voor velen dit een deel van hun leven is geweest met een fijne onbetaalbare herinnering!!.

Extra

Nu wil ik graag een toost uitbrengen op het 30 jubileum van de TCO nachttrial wat natuurlijk onmogelijk was met al mijn voorgangers als voorzitters, penningmeesters, secretarissen, wedstrijdleiders, controleurs, vrienden, sponsors en natuurlijk de leden, welke het gedachte goed van TCO een warm hart hebben toedragen.

Zonder hen was het halen van deze mijlpaal natuurlijk niet mogelijk.
Mooi, dat klonk al lekker.
Over klinken gesproken heeft iedereen een drankje bij de hand……………..?
Ja. Dan wil ik nu ter afscheid klinken op het 30 jarige jubileum van TCO nachttrial.

 

TCO wedstrijd:

Weer een TCO uitdaging om een bos bloemen te winnen.
De weersverwachtingen waren hoopvol, echter de dreiging van een omslag was niet gelijk uitnodigend.
Waardoor het kwam is niet helemaal duidelijk, maar we hadden een ongehoorde lage opkomst.
We houden het er maar op dat dit te maken had met alle festiviteiten zoals trekker wedstrijden, bloemen corso en kermissen die zich in de directe omgeving af speelden.
De uitdagingen in de Non-stops waren allen van een pittig niveau, zodat er voldoende punten te verdienen waren.
Helaas was de stroomvoorziening naar de kantine beschadigd en kon er geen uitdraai van de uitslagen gemaakt worden.
Gelukkig waren er nu niet zoveel deelnemers en kon zodoende de uitslagen snel van het scherm worden overgeschreven.
René Regenmortel kreeg als pleister op de pijn een bosje bloemen extra mee om moeders blij te maken, aangezien zijn blessure hem op een vervellende plaats geraakt had , moest hij de wedstrijd al zeer vroeg staken.
Even na tweeën konden we weer voldaan naar huis rijden.
Een mooi wedstrijdje onder prima omstandigheden.

 

TCO wedstrijd:

Onder niet geheel gunstig weersomstandigheden werd de 6e clubwedstrijd uitgevochten.
Er waren niet veel coureurs die met deze weersomstandigheden de weg naar de Muntjeberg wisten te vinden. De spreuk: Vroeger waren de mannen van staal en de schepen van houd of iets dergelijks, of het lag wellicht wat anders.
Geroutineerd werden er mooie uitdagingen in elkaar geknutseld, waarbij rekening gehouden werd met de wat glibberige omstandigheden.
Door de natte omstandigheden was het profiel van de achterband in bepaalde non-stops van cruciaal belang en zeker een ding om bij deze wedstrijd rekening mee te houden.
Bij de prijsuitreiking werd wel duidelijk dat de moeder van de familie de Rooij goed in de rozen kwam te zitten.
Samenvattend een heerlijk prutwedstrijd voor de mannen van staal.

 

NKJ Maasbree:

In Maarbree was de jaarlijkse 2-daagse voor onze jeugdtalenten, georganiseerd door Trialclub Baarlo.
Doordat het de laatste tijd een beetje een rommelde bij de KNMV, was het eerst nog onzeker of dit allemaal nog wel door kon gaan.
Helaas had de KNMV de wedstrijd in Schijndel moeten afzeggen door het voorval bij de voor laatste ONK.
Maar gelukkig hebben Alex vd Broek en Marcel Elshof het stokje opgepakt en konden de laatste 2 wedstrijden wel doorgaan, zeker gelukkige voor de jeugd.
Zonder heel inhoudelijk op de 2- daagse in te gaan was het een zeer geslaagd weekend met erg mooie omstandigheden en goeie resultaten van onze jeugd.
Er werd me verteld dat dit ook mede kwam door de zeer leerzame training van vorige week door een aantal mannen van onze club .

Reden te meer om de trainingen goed op te pakken.

Indoor Trial:

15 november stond weer de indoor Trial op de TCO agenda bij manage Noot in Callantsoog.
Daar was wel wat in veranderd dit jaar, weer teug in de grote paardenbak zoals in het eerste jaar en een aanpassing van de kantine.
De aanpassing van de kantine was een beetje het gevolg van een wat ongelukkig timing betreffende het vernieuwen van het dak van de manege in combinatie met een aantal stevig stortbuien en langdurige hemelwater. Als gevolg daarvan kwam het keukengerei voorbij drijven.
Dit was niet helemaal de bedoeling, maar het was wel de aanleiding voor het bouwen van een nieuwe kantine.
Dit jaar gaf de grote paardenbak met de opzet van vijf Non-stops weer alle uitdaging ook mede omdat één van de vaste bouwer Gert-Jan Borst met zijn ver-rijker niet aanwezig was.

Wellicht was het niet bij iedereen opgevallen, maar er waren door onze clubleden uit de  omgeving Den Helder, vooral door Johan Schaap zelf voorafgaand aan het bij elkaar sprokkelen van de materialen, veel werk verzet voor het realiseren van de speciale manage noot prijzen. (waar haalt hij de ideeën vandaan?)
Het is elk jaar weer een gepuzzel om van de ingebrachte stukken aan materialen een paar uitdagende begaanbare Non-stops te bouwen.
Niet zo zeer omdat we ons niveau niet weten, maar meer omdat het meeste niet te tillen is en het allemaal wel in een hele korte tijd in elkaar gezet wordt.
Dit gaf ook dit jaar weer wat improvisatie, waar bij tijdens de wedstrijd soms iets aangepast moet worden.
Tijdens de wedstrijd had onze puntenteller Bas een prachtige positie in het jury hok, van waaruit hij een schitterend uitzicht had over het geploeter in de vijf non-stops.
Met soms luid gegrom waren de stalen rossen onvermoeibaar echter de berijders zag je soms wel eens hele vreemde kapriolen uithalen.
Ook dit jaar was het ons weer gelukt en was het TCO indoor succes al weer op heel veel gezichten af te lezen.
Na de handzame spullen weer opgeruimd te hebben kon de prijsuitreiking beginnen waar een ieder vol verwachting in de aangepaste kantine op de uitslag wachtte.
Als eerste werden Peter en José van manege Noot even in het zonnetje gezet en verrast op ook zon mooie hoefijzerstandaard beker.

Samenvattend een prachtige hoogstaande wedstrijd, waarbij veel van de coureurs werd gevraagd.

Mede dankzij de inspanning van de leden en de eigenaar Peter Oudshoorn met het opbouwen en afbreken weer een groot succes geworden.

 

Kersttrial:

26 December, tweede kerstdag tijd om alle calorieën van de afgelopen dagen om te zetten.
Wat eigenlijk een beetje hoort in deze periode was volledig anders, door wat ze zeggen, een of andere warme golfstroom de hoge temperatuur in deze periode gaf.
Kortom niets leek op een sneeuw verwachting dus er kon weer lekker gereden worden.
De uitdagingen in de Non-stops waren allen van weer van een pittig niveau, zodat er voldoende punten te verdienen waren.
Na de wedstrijd werd tijdens het opruimen van de non-stops in onze kantine de fornuizen hoog opgestookt.
Voor de liefhebbers waren er twee soorten soep, snert en tomatensoep en als extra een broodjes hamburger te verkrijgen.
Samenvattend een goede wedstrijd onder droge wat winderige omstandigheden met wel een zeer prettig warme afsluiting in onze aangepaste mooie TCO kantine.

We kunnen als TCOers met trots terug kijken op een geweldig trial jaar 2015 met op de dag van vandaag toch ook weer nieuwe verrassingen en uitdagingen.

Alle vrijwilligers ENORM bedankt, jullie hebben ons het afgelopen jaar weer enorm geholpen.

Het is vanavond zeker niet onze bedoeling om alle mensen die zich hebben ingezet voor TCO, of die er vandaag de dag nog steeds druk mee bezig zijn allemaal persoonlijk te bedanken.

Denk dat door de aanwezigheid van jullie hier op deze feestavond van TCO het eigenlijk al genoeg zegt en overduidelijk is gebleken………….., dit is een club waar niet alleen de trialsport wordt beoefend, maar waar de gezelligheid ook voorop staat.
 

 
laatst bijgewerkt door: C.M. Kruijer 11-10-2018