TCO d.h.

 

 

  12 mei Fietstrial training Den Helder  
   
  Verslaggever: Bas Zeinstra
Foto's Bas Zeinstra

Onder leiding van Niels de Wit werd voor het eerst een fiets-trialles gegeven op de trialbaan in Den Helder.

Niels die ook wekelijks trialles geeft bij de wielerbaan in Alkmaar was door Jeroen van Daele uitgenodigd om dit ook eens in Den Helder te doen.
Voor de eerste les waren zes jeugdige fiets triallisten op komen dagen, niet slecht voor een eerste keer.
Nadat iedereen kennis had gemaakt met Niels ging de les van start.
Eerst moest van een ieder worden bekeken hoe zijn vaardigheden waren, dat hierbij door sommige met de nodige overmoed prachtige buitelingen werden gemaakt was vermakelijk om te zien.

Eerste oefening over een plank rijden.
Een ieder moest een aantal maal over een plank rijden en kon zo zijn evenwicht laten zien dat dit door de geoefende rijders ook niet altijd goed ging deed de minder geoefende goed en gaf ze meer zelfvertrouwen. Niels gaf aan een ieder diverse tips hoe zo'n plank foutloos kon worden genomen en uiteindelijk lukte het een ieder om zonder voeten te zetten over de plank te rijden en in het midden even stil te staan.

 

 

 

 

 De oefening werd uitgebreid, er werd een pallet aan het einde neergelegd. Vanaf de plank moest je nu over de pallet rijden. De truuk was om het voorwiel op te tillen, door te fietsen en vervolgens ook met het achterwiel op de pallet zien te komen. Dit zelfde moest ook gebeuren met de pallet die er later weer voorgelegd werd.
Ook dit vergde weer enige oefening maar ook hier slaagde een ieder.

Na deze oefening moesten de jonge triallisten proberen om op de achterste pallet te keren, dus met het voorwiel en achterwiel hoppen, dit was voor de geoefende rijders redelijk te doen maar voor de beginners was dit eigenlijk te moeilijk. Toch hebben de beginners met de hulp van Niels ook dit geklaard en het gevoel gehad hoe het ongeveer moet en waar ze thuis op kunnen oefenen.

Nu werd de groep losgelaten en kon een ieder kon vrij gaan rijden en de hulp van Niels vragen hoe ze een bepaalde hindernis moesten nemen. De een vroeg hulp bij een betonbuis en de ander bij een boomstam, een ieder werd door Niels geholpen en van tips voorzien hoe je iets kon doen, lichaam zou houden, remmetje erbij, fietsje meetillen enz, enz.

Na ruim een uur waren de meeste van de triallisten vermoeid en was de eerste trialles ten einde. Een kleine toegift kwam er nog van Niels die even liet zien wat hij allemaal met zijn fiets kon. Als laatste nog even een groepsfoto, Niels de hand schudden en bedanken en op naar huis.

Ik weet natuurlijk niet hoe een ieder het heeft ervaren maar ik kreeg de indruk dat het zeer zeker voor herhaling vatbaar is, ook wat Niels betreft.

Wil je meer van Niels zien, dat kan dan op zijn website : http://www.nielstrial.magix.net/website

 
     
 
 
 
laatst bijgewerkt door: C.M. Kruijer 11-10-2018